• Radno vrijeme - Ponedjeljak - Petak: 07:00 - 17:00
 • - Subota: 07:00 - 14:00

AST

Aspartat-aminotransferaza (AST)

Aspartat-aminotransferaza (AST) je enzim koji se pojavljuje u raznim tkivima u organizmu, uključujući jetru, srčani mišić, skeletne mišiće, mozak, bubrege, pluća, gušteraču, crvene (eritrociti) i bijele (leukocitima) krvne stanice. Najviše je ima u jetri i skeletnim mišićima. Mjerenje razina AST u krvi indicirano je u dijagnozi, razlikovanju i praćenju bolesti jetre i žuči, infarktu miokarda i oštećenju skeletnih mišića.

 • Povišeno

  Svaka bolest koja uzrokuje ozljedu ili smrt stanica tkiva u kojima se AST inače nalazi, uzrokuje otpuštanje AST u krv a time i njeno povećanje u krvi. Povišene vrijednosti AST dijagnostički su najznačajnije u bolestima jetre a to su: virusni hepatitis, ciroza jetre, toksično oštećenje jetre, primarni ili metastatski karcinom jetre, zatim u infarktu miokarda te progresivnoj mišićnoj distrofiji i dermatomiozitisu. Povišene vrijednosti AST mogu se naći i kod akutnog pankreatitisa, hemolitičke bolesti, gangrene, nagnječenja mišića i plućne embolije.

 • Sniženo

  Nije klinički značajno, rijetko u nedostatku vitamina B6.

 • Vrijeme Određivanja

  Nalaz je gotov isti dan.

Kalcij

Kalcij (Ca)

Ioni kalcija važni su u prenosu živčanih impulsa, kao kofaktor u nekoliko enzimskih reakcija, u održavanju normalne mišićne aktivnosti te u procesu koagulacije. Kalcij je važan sastojak koštane mase. Mjerenje razine kalcija u krvi koristi se u dijagnostici i liječenju paratiroidnih bolesti, različitih oboljenja kostiju, bubrežnih oboljenja, urolitijaze i tetanije.

 • Povišeno

  Povećanje klinički značajnog kalcija nastaje zbog povećane crijevne apsorpcije, zatim povećane resorpcije kostiju ili smanjenog bubrežnog izlučivanja. Povećana koncentracija kalcijevih iona uzrokuje smanjenje neuro-muskularne podražljivosti i mišićnu slabost uz druge, složenije simptome.

 • Sniženo

  Znatno smanjenje koncentracije iona kalcija uzrokuje mišićnu tetaniju.

 • Vrijeme Određivanja

  Nalaz je gotov isti dan.

Pretplatite se

Ostanite u kontaktu s nama kako biste dobili najnovije vijesti i kupone s popustom