• Radno vrijeme - Ponedjeljak - Petak: 07:00 - 17:00
  • - Subota: 07:00 - 14:00

TSH (Tireoidni stimulirajući hormon)

TSH (Tireoidni stimulirajući hormon)

Tiroidni stimulirajući hormon (TSH) izlučuje hipofiza, a zadatak mu je pobuditi štitnjaču na stvaranje i lučenje hormona. Njegovo vrijeme poluživota u krvi je svega 54 minute. Razgradnja se odvija uglavnom u bubrezima, ali i u jetri, štitnjači te drugim organima. Njegovo određivanje se koristi kao početni dijagnostički test u procjeni funkcije štitinjače. TSH je vrlo osjetljivi i specifični parametar za utvrđivanje funkcije štitnjače te je naročito pogodan za ranu dijagnostiku ili isključivanje poremećaja u centralnom regulacijskom krugu između hipotalamusa, hipofize i štitnjače.

  • Povišeno

    Povišene vrijednosti TSH mogu se naći u hipertiroidizmu povezanim s povećanom razinom fT4 i TSH, neliječenom hipotiroidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hasimotovoj bolesti, hiperkolesterolemiji, guši, amiloidozi, depresiji, alkoholnoj cirozi, pre-eklampsiji i hirsuitizmu.

  • Sniženo

    Sniženje TSH može se naći kod infekcija, toksične guše, toksične nodularne guše, zatim u hipetiroidizmu (Gravesova bolest), subakutnom tiroiditisu, akromegaliji, hipofunkciji hipofize, što može dovesti do sekundarnog hipotiroidizma.

  • Vrijeme Određivanja

    Nalaz je gotov isti dan.

Pretplatite se

Ostanite u kontaktu s nama kako biste dobili najnovije vijesti i kupone s popustom