• Radno vrijeme - Ponedjeljak - Petak: 07:00 - 17:00
 • - Subota: 07:00 - 14:00

Testosteron

Testosteron

To je androgeni hormon koji nastaje gotovo isključivo u Leyidigovim stanicama testisa. Njegovo stvaranje kontrolira razina LH. Testosteron razvija sekundarne spolne oznake muškarca, a služi i održavanju funkcije prostate i sjemenovoda. Kod muškaraca se testosteron određuje kod sumnje na smanjenu proizvodnju testosterona, npr hipogonadizam, terapija estrogenima, kromosomske aberacije te u cirozi jetre. Kod žena male količine stvaraju jajnici. Kod žena služi u dijagnostici razloga neplodnosti, sindroma policističnih jajnika, Klinefelterova sindroma te kod sumnje na tumore jajnika te nedovoljnu funkciju jajnika.

 • Povišeno

  U fiziološkim koncentracijama, testosteron nema neku ulogu kod žena. Povišene razine u krvi upućuju na hirsuitizam i virilizaciju te je povišen kod bolesti policističnih jajnika. Povećano izlučivanje testosterona pojavljuje se kod muškaraca kod tumora testisa, te kod hiperplazije i karcinoma nadbubrežne žlijezde muškaraca i žena.

 • Sniženo

  Testosteron je u serumu muškaraca snižen u primarnom i sekundarnom hipogonadizmu različite geneze (Klinefelterov sindrom i druge hromosomske promjene, hipopituitarizam, enzimski defekti sinteze androgena) Također je snižena koncentracija testosterona u zakašnjelom pubertetu dječaka.

 • Vrijeme Određivanja

  Nalaz je gotov isti dan.

 • Priprema

  Zbog dnevnih oscilacija, krv se uzima u jutarnjim satima (do 10).

Pretplatite se

Ostanite u kontaktu s nama kako biste dobili najnovije vijesti i kupone s popustom