• Radno vrijeme - Ponedjeljak - Petak: 07:00 - 17:00
  • - Subota: 07:00 - 14:00

T4 i FT4 (Tetrajodtironin)

T4 i FT4 (Tetrajodtironin)

Tiroksin (T4) najvažniji je proizvod štitne žlijezde. Određivanje T4 vrlo je važno u procjeni funkcije štitnjače. Ukoliko u anamnezi ili u kliničkim nalazima postoji povišena razina TSH u serumu koja upućuje na poremećaj u radu štitnjače, trebali bi se određivati hormoni štitnjače kako bi se utvrdilo povišenje ili sniženje tih hormona.

  • Povišeno

    Koncentracija T4, a obično i T3, povišena je u primarnoj hipertireozi zbog pojačane funkcije štitnjače. Povišeni su i slobodni u vezani T4. Kako su povišene vrijednosti T4, tako se luči manje TSH. Povišenje se može naći i u, meningokoknom meningitisu, virusnom hepatitisu, malariji, toksičnoj guši, hipertiroidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hashimotovoj bolesti, porfiriji, akutnim psihijatrijskim stanjima, u ovisnosti o drogama (opijati i njihovi derivati), posttraumatskom stresu, depresiji, miasteniji gravis, alkoholnoj cirozi.

  • Sniženo

    Smanjena koncentracija vezanog i slobodnog T4 nalazi se u primarnoj hipotireozi jer ih štitnjača manje stvara. TSH je u isto vrijeme povišen i to je najosjetljiviji pokazatelj primarne hipotireoze. Smanjenje koncentracije T4 može se naći i u tripanosomiji, infekcijama, karcinomu dojke, hipotirpidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hashimotovoj bolesti, dijabetičkoj acidozi, akromegaliji, proteinskoj malnutriciji, akutnoj respiratornoj infekciji, cirozi jetre, celijakiji, enteropatiji s gubitkom proteina, malapsorpciji, nefrotičkom sindromu, hroničnoj bubrežnom oštećenju, abortusu, pre-eklampsiji, hirsuitizmu te u reumatoidnom artritisu.

  • Vrijeme Određivanja

    Nalaz je gotov isti dan.

Pretplatite se

Ostanite u kontaktu s nama kako biste dobili najnovije vijesti i kupone s popustom